Idei, cărți, fotografii

Categorie: Recenzii (Page 1 of 2)

Bogdan Hrib – Patimile doamnei ministru (Recenzie)

Cu câteva zile înainte de intrarea în noul an are loc o execuție ciudată: un bătrân este împușcat în inimă și abandonat la intrarea în orașul liber Christiania. Anton Demetriade detașat cu munca în Copenhaga este chemat la fața locului. Bătrânul ucis are asupra lui un pașaport de culoare verde pe coperta căruia stă imprimată în relief stema Republicii Socialiste România, iar Toni care trebuie să se implice în rezolvarea cazului simte că are nevoie de-o mână de ajutor de la vechiul lui prieten Stelian Munteanu.

Patimile doamnei ministru a fost ultima mea lectură din 2021 și prima carte despre care scriu în 2022, după o perioadă chiar lungă în care n-am mai povestit despre cărți aici pe blog.

Romanul este al IV-lea volum din seria Stelian Munteanu, serie pe care din ce înțeleg la momentul respectiv autorul a vrut să o încheie, dar pe care ulterior a continuat-o cu romanul Reziliență – cel care mi-a ajuns  în mână prima dată.

Ideea e următoarea – seria are 6 cărți, dar cărțile se pot citi separat fără probleme, o chestie pe care eu chiar am făcut-o, deși recunosc că mă bate gândul ca la un moment dat să reiau aventurile lui Stelian și să le las să curgă omenește, nu atât de haotic cum am făcut-o până acum – ultima, prima, a doua, a patra. Ce vreau mai exact să spun e că seria asta este genul de serie pe care chiar vrei să o recitești peste ani.

Toată recenzia poate fi citită pe blogul Blutopia.ro.

Despre managementulul în industria cărţii și nu numai

Sub titlul „O carte pe zi: „Editor de unul singur”, de Bogdan Hrib”, scriitorul Stelian Țurlea prezintă volumul Editor de unul singur, Management în industria cărții, publicat în 2018 la editura Tritonic.

Cine este Bogdan Hrib? Scriitor şi jurnalist a fondat editura Tritonic în 1993 şi de atunci, neîntrerupt, este editor de carte. A ţinut cursuri şi conferinţe despre managementul industriei cărţii, a predat scriere creativă (şi el!), a fost invitat la numeroase târguri de carte din ţară şi străinătate, a fost cadru didactic asociat la SNSPA şi Universitatea din Bucureşti. A publicat şapte volume de ficţiune şi numeroase articole ştiinţifice.

A scris şi publicat volumul de faţă ca – o mărturiseşte în argument – „un pansament pentru orgoliul meu de editor venerabil”. „Volumul cuprinde un cocktail neomogen de date şi enunţuri despre piaţa naţională de carte, dar şi despre cea internaţională, citate şi consideraţiuni ale unor colaboratori importanţi – majoritatea (confirm) prieteni vechi. Mai cuprinde şi idei, soluţii şi aprecieri decantate între 1993 şi ziua de azi, precum şi mici povestioare vesele, dar şi triste petrecute în lumea cărţilor”.

A adunat 400-500 de autori și peste 2.000 de titluri în cei 25 de ani.

„Este vorba despre experiență? – comentează Dănuț Ungureanu. Nu încape îndoială, dar nu numai atât. Discutăm aici, fără nici cea mai mică urmă de emfază, și despre adrenalină, nopți nedormite, nesfârșite șiruri de reușite și eșecuri, speranțe, momente descurajante, efort psihic și nu rareori chiar fizic, conflicte, probleme aparent insurmontabile cerând rezolvări urgente, dar și despre clipele de satisfacție imensă. (… Vorbin d despre eșecurile și succesele sale, volumul de față este în sine unul al stimulilor și încurajărilor”.

Stelian Țurlea

Mulțumesc!

Editor-de-unul-singur_rgb

Recenzie la „Editor de unul singur”

Pe blogul Cititor necunoscut a fost publicată o recenzie la volumul Editor de unul singur, Management în industria cărții, editura Tritonic, 2018, colecția Smart Books, sunt titlul: Editor de unul singur – Bogdan Hrib [recenzie].

Mulțumesc mult, cititor necunoscut! (de fapt, cititoare necunoscută!)

Cîteva paragrafe:

Pe Bogdan Hrib l-am cunoscut întâi ca autor, prin Filiera grecească, cu detectivul său de nevoie, Stelian Munteanu. Apoi, încet-încet, am aflat despre editorul Bogdan Hrib, cel care ține pe picioare Editura Tritonic de 25 de ani, promovează genul Noir la noi în țară, promovează autori noi, tinere talente, predă studenților și asigură specialiștilor pe anumite domenii (comunicare, media, științe sociale) mijloace pentru a-și publica lucrările de specialitate.

Mi-am dorit să citesc Editor de unul singur. Management în industria cărții. Idee, manuscris, autor, editură, carte, bibliotecă, librărie, cititor, încă de când a fost anunțată apariția ei, căci aveam garanția că este scrisă din punctul de vedere a unui om care a trăit pe propria piele toate aceste experiențe. Nu este o documentare din exterior, ci este expertiza unei persoane care asta a trăit în ultimul sfert de secol. Și Bogdan Hrib este omul care le face pe toate cu pasiune, este de ajuns să vedeți acest interviu cu el, pentru a înțelege despre ce vorbesc.

Restul recenziei, online, pe blogul cititoarei necuoscute.

Editor-de-unul-singur_rgb

Review „Somalia, mon amour” – Bogdan Hrib, Sofia Matei (vol. III – seria Stelian Munteanu)

O nouă recenzie de Alina Dinu, de data asta la romanul Somalia, mon amour scris la patru mâini, alături de Sofia Matei și publicat la editura Tritonic. Recenzia a fost publicată pe blogul Idei la întâmplare.

Somalia, Mon Amour. Editia a II-a Bogdan Hrib„Scrierile lui Bogdan Hrib nu îmi mai sunt străine și cu cât mă afund în poveștile create cu atât îi apreciez stilul și caut mai mult. Cărțile sale propun o imagine vie, a unei realități posibile, ceea ce nu poate decât să te fascineze, și fără mari artificii, exprimări alambicate, acțiunea este un șir interminabil de suspans și intrigare, colorată cu romantism fin. Raportându-mă în cazul de față la seria Stelian Munteanu, volumele precedent prezentate (Filiera greceascăBlestemul manuscrisului) au construit pagină cu pagină un univers ficțional al genului mystery & thriller ce se numără printre preferate, punând viață într-un personaj ce urmează calea mai mult decât interesantă a scenei detectiviste. Stelian Munteanu este în prezent portretul masculin al spionajului românesc, din punct de vedere personal, raportat la cărțile de gen pe care le-am citit, însă fără a discredita protagoniștii altor povești, căci în curând voi așeza cu siguranță pe podium și alte nume. Romanele noir ale lui Bogdan Hrib mi-au deschis orizontul, așadar nu pot controla comparațiile, involuntare, pe care le fac chiar și cu romane ale unor cunoscuți autori străini. Lucru rău sau bun, ce depinde de perspectivă, seria Stelian Munteanu este un punct de referință.” – Alina Dinu, Idei la întâmplare


Fantomele unui trecut indepartat reapar in zilele noastre. Pirateria, desueta ocupatie in secolul 21, loveste coastele Somaliei. Nave sechestrate si marinari romani luati ostatici. Sofia Matei are misiunea de a elibera cetatenii romani. Dar Sofia il cunoaste pe Stelian si intre ei se naste o relatie.

In timp ce forte navale si aeriene internationale incearca sa stavileasca valul de acte pirateresti, interese economice si politice genereaza noi conflicte. Vechile retele de informatii se intersecteaza cu cele noi, de dupa caderea comunismului. Sofia este rapita si tradata. Stelian Munteanu este impins sa intervina. Mihail Sergheevici Puskin pare ca stapaneste jocul. Locotenent-comandorul Jason Donovan viseaza ca flota multinationala e un fel de cavalerie a vestului salbatic. Pentru cine lucreaza profesorul? Mai traieste Jean-Baptiste? Old-boys se regrupeaza, clanurile somaleze se pregatesc de lupta.

Iubiri si dezamagiri, intrigi si rapiri, operatiuni secrete si confruntari militare, pe fundalul unei Africi sarace si exotice, o Africa a intereselor economice, a razboaielor religioase, a triburilor si a Kalasnikovului…

Review „Blestemul manuscrisului” – Bogdan Hrib, Răzvan Dolea (vol. II – seria Stelian Munteanu)

Pe blogul Idei la întâmplare, Alina Dinu publică o recenzie, pentru care-i mulțumesc mult, la romanul Blestemul manuscrisului.

02_Blestemul-manuscrisului_rgb

Nu este rost de filosofie, ci de trecere în revistă a unei variante mai plăcută și stilizată a povestirii unor fapte istorice prin intermediul unei cărți bune, carte care dacă nu îți trezește cunoștințele legate de subiect, atunci sigur ți le pune sub o lumină favorabilă a interesului. Pentru mine alăturarea ficțiunii faptelor reale oferă un melanj intrigant și dispune de factorul de atenție care mi-ar lipsi în alte circumstanțe, pentru că mai mult sau mai puțin rușinată, istoria nu este punctul meu forte, dar îmi regăsesc totuși plăcerea pentru misterele veacurilor de mult apuse în cărți precum cea scrisă de Bogdan Hrib și Răzvan Dolea.

[..]

„Blestemul manuscrisului” nu duce lipsă de nimic la capitolul general carte de ficțiune. Protagonistul, Stelian Munteanu, s-a instalat deja confortabil pe lista personajelor îndrăgite, iar aventurile lui, de tot soiul, pentru că este un bărbat nestatornic, sunt palpitante și interesant de descoperit. Bineînțeles că cei doi autori au făcut o echipă formidabilă și pe lângă scenariul demn de Bogdan Hrib, cel conturat de Răzvan Dolea nu este mai prejos, rezultând într-o carte căreia nu îi găsești elemente care să nu îți placă.

Review „Filiera grecească” ( vol. I – seria Stelian Munteanu)

Alina Dinu a publicat o frumoasă recenzie la romanul Filiera grecească, pentru care-i mulțumesc!

După expresia „esențele tari se țin în sticluțe mici” vine vorba „poveștilor bogate cuprinse în cărți firave”. Este oare numărul de pagini un principiu după care ne orientăm când alegem următoarea lectură? Vreau să atrag privirile spre povestirile scurte, aceeași sursă de inspirație, cu impact și rezonanță pentru cititor pe care o prezintă și scrierile cuplate cu sute de pagini. Am întâlnit în colecțiile Editurii Tritonic cărți care te fură, în special, prin pasul alert al acțiunii, iar oprindu-mă asupra stilului thriller și polițist, pășesc în aventura precipitată dar nelipsită de complexitatea intrigii, de puterea suspansului și atmosfera tensionată, propusă de personajul Stelian Munteanu.

După ce am trăit frumos povestea din „Ultima fotografie”, Bogdan Hrib (și mulți alții) m-a intrigat în „Domino 2” (pentru că eu nu respect ordinea) cu scenele antrenante ce compun anchetele criminale puse pe seama personajelor sale. „Filiera grecească” vine să completeze curiozitatea mea privind cine este Stelian Munteanu și să îmi împace pofta pentru romanele polițiste. 

Puteți citi întreaga recenzie pe blogul autoarei: Review ”Filiera grecească” ( vol. I – seria Stelian Munteanu) – Bogdan Hrib

Review ”Ultima fotografie” – Bogdan Hrib

O sensibilă recenzie la romanul Ultima fotografie a fost de curând scrisă de Alina Dinu și publicată pe site-ul Idei la întâmplare.

Mulțumesc!

Ultima fotografie - Bogdan HribNutresc bucurii, stări de visare și împlinire din poveștile pe care le întâlnesc. Dar realitatea e dură și prefer finalurile fericite și pentru asta mă agăț de cărți, de ficțiune. Pe de altă parte firul poveștii îl croim noi înșine, mai un hop, o căzătură, important este să nu ne pierdem speranța și poate în accepțiunea altcuiva este exemplul perfect pentru o viață dacă nu fericită atunci trăită. Încerc să văd partea plină a paharului, să nu mă rătăcesc în durerea provocată de oprirea bruscă a timpului pentru unele suflete și să invoc în continuare putere din vorbele „niciodată nu este prea târziu” – pentru fericire, liniște, pentru iubire.

Mă străbat mici regrete cu fiecare carte, implicit autor, pe care am întârziat să le descopăr. Nu e general valabil, însă, din cele mai recente alegeri și lecturi, am rămas cu sufletul plin. Pentru această satisfacție port o undă de tristețe pentru că nu am avut inspirația să o provoc mai cu grabă; dar nici nu mă pot învinovăți peste măsură, lumea cărților este una expansivă și cum mai repede să te decizi?

Toată recenzia poate fi citită online la adresa: ideilaintamplare.blogspot.com.

Filiera grecească – Bogdan Hrib

O recenzie la romanul Filiera grecească, ajuns la ediția a IV-a, despre care scriitorul Quentin Bates a spus: „Daca această carte este aroma exactă a noir-ului balcanic, să sperăm că mai sunt multe de venit.”, a fost publicată pe site-ul Cititor Necunoscut.

Mulțumesc!

Filiera grecească – Bogdan Hrib Când pleci în vacanță în Grecia și singura așteptare pe care o ai este să te odihnești, ca măcar un lucru din viața ta să meargă bine… Cam așa își începe vacanța în Paralia jurnalistul / purtătorul de cuvânt al Poliției Judiciare Stelian Munteanu. Doar că relaxarea nu ține mult, de pe copertă aflăm acest lucru. O crimă îl face pe Stelian Munteanu să muncească chiar din hotelul unde este cazat, căci necazurile au talentul de a te urmări pe unde te duci.

Filiera grecească este primul volum din seria Stelian Munteanu, care îl are în prim plan pe jurnalistul / anchetatorul de nevoie / purtătorul de cuvânt al Poliției Judiciare. Divorțat, muncește prea mult, inteligent, direct, cu mult umor sau ironie pură. Ți-l poți imagina cu ușurință personajul central al unui serial cu anchete polițienești, crime și furturi, are charismă și ceva familiar, care te face să îți dorești să îi afli povestea până la capăt. Judecând după grosimea următoarelor volume din serie, realizezi că Filiera grecească este doar aperitivul, scurtă introducere în cariera sa de anchetator forțat de situație.

Toată recenzia pooate fi citită pe CititorNecunoscut.ro.

Ultima fotografie – Bogdan Hrib – Editura Tritonic -recenzie

Gabriela Rădulescu a scris pentru site-ul Literatura pe tocuri o recenzie la romanul Ultima fotografie. Îi mulțumesc foarte mult!

Cîteva pasaje din această recenzie:

„Deși autorul a scris în cea mai mare parte romane polițiste, cartea “Ultima fotografie” descrie o înlănțuire de evenimente axate mai degrabă pe trăirile psihice ale personajului principal”

Ultima fotografie - Bogdan Hrib„Alexandru Zaharia este un fost fotograf care, ajuns la 50 de ani, simte că le-a trăit pe toate și că nu a trăit nimic. După două căsnicii eșuate care au lăsat în urmă doi copii, el simte că este un om ratat și că vrea să evadeze din lumea în care parcă este captiv. Decide să se refugieze într-o croazieră de lux care să îl izoleze de realitatea dezamăgitoare, însă acolo are (ne)șansa să întâlnească o fostă colegă din clasa a II-a, Diana Anton, care îi mărturisește că el a fost prima ei dragoste. Cei doi încep o serie de întâlniri care au ca efect mărturisirile celor doi, unul în fața celuilalt. Fiecare dintre ei simte că are ceva pe suflet și că vrea să se descarce de toți demonii pe care îi poartă, să fugă pe o insulă pustie unde nu îl aude nimeni și să urle cu fiecare moleculă a plămânilor suferința sa. Însă din păcate destinul i-a adus pe amândoi pe acest vas pe care vor trebui să învețe să trăiască cu mai mult (sau mai puțin) decât planificaseră inițial.”

Ultima fotografie, de Bogdan Hrib
Editura Tritonic, 2015
Colecția Serie de autori

Patimile doamnei ministru în revista Arca

În revista „Arca”, ce apare sub egida Uniunii Scriitorilor din România, filiala Arad, criticul literar Felix Nicolau publică o recenzie a romanului Patimile doamnei ministru. Istoriile care nu se repetă, în cadrul rubricii Lecturi paralele.

Patimile doamnei ministru. Istoriile care nu se repetă„Pentru mine este evident că Patimile doamnei ministru. Istoriile care nu se repetă este cel mai bun roman al lui Bogdan Hrib, dintre cele pe care le-am citit. Îmi fundamentez această afirmaţie pe multiplele calităţi ale cărţii: încărcătură istorică, cosmopolitism, diverse unghiuri de atac narativ, naraţiune dialogică, ba chiar heteroglosică, scriitură eficientă ş.a.m.d.

Acest al cincilea volum din seria Stelian Munteanu este în intenţie un thriller iar în realizare artistică şi profunzime psihologică un roman mainstream. Acţiunea debutează pe 30 de cembrie 2013, la Copenhaga, cu descoperirea unui bătrân împuşcat în inimă. Premisele suspansului sunt solid formulate, dar mai ales sunt dublate de o bună cunoaştere a contextului socio-geografic, a istoriei şi a vieţii în general: „în ţările nordice se vorbeşte mai puţin. Aici doar clima vorbeşte”.

Ceea ce contează este că B. Hrib se ridică fără probleme la nivelul maeştrilor prozei thriller şi detectivistice. Dincolo de menţinerea suspansului, ies în evidenţă rafinamentul şi cunoaşterea perfectă a pârghiilor narative. Romanul are gust, savoare şi expresivitate. Adâncimile psihologice nu lipsesc nici ele iar cunoaşterea culturală mediată, dar şi cea nemijlocită a istoriei recente îi asigură romanului o latură de letopiseţ. Dulci et utile, aşadar, preceptul clasic care implică şi excepţionale calităţi de observator al detaliilor care fac diferenţa.”

 

Patimile doamnei ministru, de Bogdan Hrib
Al cincilea volum din seria Stelian Munteanu
Colectia: Thriller & Mystery
ISBN: 978-606-749-117-3
Format: 13×20 cm, 286 pag
Aparitie: 2016, Noiembrie

« Older posts

© 2023 Bogdan HRIB

Theme by Anders NorenUp ↑