Idei, cărți, fotografii

Categorie: Articole

Despre „cărţile pe chei” cu Bogdan Teodorescu

Nu am vizitat niciodată oraşul Lyon, dar, în acest an, am un motiv serios. Nu numai că are loc cea de-a XIII-a ediţie a festivalului Quai de Polar şi pentru mine e prima ediţie la care particip (doar în calitate de spectator), dar e prima ediţie la care România este reprezentată. Nu de un autor, ci de doi: Bogdan Teodorescu şi Eugen Ovidiu Chirovici.

Quai de Polar este cel mai important festival din Franţa dedicat literaturii mystery & thriller sau cum ar zice localnicii Polar / Noir. A XIII-a ediţie reuneşte peste 100 de autori din toată lumea şi nu se poate să nu-i pomenesc pe doi dintre ei aflaţi cumva la margini (sau chiar în afară!) de Europa. E vorba de israelianul Dror Mishani (tradus la noi de editura Trei, romanul Dispariţia) şi de islandezul Ragnar Jonasson aflat acum… pe val şi netradus (încă) la noi.

Continue reading

Tendinţe în thriller. De la „Fata din tren“ la „Apărarea siciliană“

Lumea cărţilor mystery & thriller a trecut, după 2000, prin cel puţin două mari revoluţii. Prima ar putea să poarte numele unei cărţi – Codul lui Da Vinci (2003) şi a impus romanele de tip thriller istoric american. Au urmat o mulţime de alte cărţi mai bune sau mai puţin bune pornind de la această reţetă, inclusiv în spaţiul românesc.

Continue reading

Când vine primăvara?

De fapt nu e o întrebare, ci o speranţă. Disimulată. Adânc îngropată, ca şi limba noastră… O comoară nedescoperită. Când vine primăvara vrajbei noastre? Cu mai multe tăceri şi cu gânduri mestecate ca o ciungă mentolată din occident, cu clipe de tăceri virgine, cu zâmbete grăsuţe…

Aoleu, m-am aruncat în figuri de stil. Şi fără rost, de fapt. Inutil. Greu de digerat. Şi fără impact mediatic imediat. Adică nu e nici o informaţie mai sus, nici un scandal, nici un divorţ şi nici o lege contestată sau interpretată tendenţios, nici un protest, nici un atentat, chiar nimic. Nici o informaţie. Atunci?

Continue reading

© 2023 Bogdan HRIB

Theme by Anders NorenUp ↑