Nu am vizitat niciodată oraşul Lyon, dar, în acest an, am un motiv serios. Nu numai că are loc cea de-a XIII-a ediţie a festivalului Quai de Polar şi pentru mine e prima ediţie la care particip (doar în calitate de spectator), dar e prima ediţie la care România este reprezentată. Nu de un autor, ci de doi: Bogdan Teodorescu şi Eugen Ovidiu Chirovici.
Quai de Polar este cel mai important festival din Franţa dedicat literaturii mystery & thriller sau cum ar zice localnicii Polar / Noir. A XIII-a ediţie reuneşte peste 100 de autori din toată lumea şi nu se poate să nu-i pomenesc pe doi dintre ei aflaţi cumva la margini (sau chiar în afară!) de Europa. E vorba de israelianul Dror Mishani (tradus la noi de editura Trei, romanul Dispariţia) şi de islandezul Ragnar Jonasson aflat acum… pe val şi netradus (încă) la noi.
Festivalul francez nu e un caz izolat, literatura Noir se află de ceva vreme în topurile din multe ţări şi nu numai europene. Fenomenul thrillerului istoric tip Dan Brown, urmat de valul nordic a generat o explozie de autori şi romane în toată lumea, şi, implicit multe evenimente dedicate acestora. Mare Britanie organizează un uriaş CrimeFest la Bristol şi câteva surori mai mici – Newcastle Noir, Shetland Noir şi altele, la Reykjavik se organizează din doi în doi ani un Iceland Noir, Germania, Suedia, India, ba chiar şi Slovenia sau România au festivaluri Noir, evident, mai mari sau mai mici.
Interviu apărut în Adevărul.ro, 23 februarie 2017.
Citeste mai mult: adev.ro/oltv9w
Bogdan Teodorescu (1963) a absolvit Facultatea de Instalatii a UTCB in 1987, apoi Colegiul National de Aparare in 2000 si este doctor in comunicare din 2006. Jurnalist si manager de presa din 1990, profesor de marketing politic si electoral la SNSPA din 1997, membru al Asociatiei Internationale a Consultantilor Politici (IAPC) si al Asociattei Europene a Consultantilor Politici (EAPC) din 2001 si membru al Uniunii Scriitorilor din Romania din 2004. A fost numit intre 1996 si 1997, Secretar de Stat, Ministru interimar in Departamentul Informatiilor Publice. A detinut funtia de presedinte al Institutului Pro intre 2004 si 2007. A publicat peste 1500 articole in presa, a realizat 750 de emisiuni de radio si televiziune. Autor si coautor la zece volume, dintre care trei romane si un volum de poezie pentru care a primit Premiul de debut al Editurii Albatros (1982).
Cărțile lui Bogdan Teodorescu publicate la editura Tritonic.
Lasă un răspuns