15 ianuarie. Intru pe Google. Aflu că 15.01 este a 15-a zi a calendarului gregorian. În 1850 se naşte Eminescu. În 1894, Ecaterina Teodoroiu; în 1919, Boris Cazacu; în 1937, Valeriu Cristea… Ultimele două naşteri de pe Wiki sunt: 1975, Florentin Petre, fotbalist şi 1977, Daciana Sârbu, politician.

Mi-ar fi plăcut să am autograful lui Eminescu, să-l prind la o promenadă în Cişmigiu, la un spectacol sau o conferinţă, la o masă de cafenea, într-o redacţie, la Iaşi sau la Berlin. Aş fi stat la o coadă lungă şi aş fi aşteptat răbdător… Dar atunci nu aş fi ştiu cine e şi probabil că nu aş fi avut nici un motiv să fac acest gest. Nu era celebru. Nu pentru unul ca mine. Aş fi fost un simplu trecător atunci când cortegiul s-a îndreptat spre cimitir, un curios sau poate un cititor anonim al volumului Poezii… Dacă atunci aş fi citit poezii… Cine ştie?

Habar n-am dacă în secolul XIX cititorii stăteau la coadă la autografe atunci când cumpărau romanele la modă. Nu cred că I. M. Bujoreanu a avut parte de lansări de carte atunci când Mistere din Bucureşti a apărut în prima sa ediţie din 1862. Apoi a fost uitat… Până anul trecut când a apărut o nouă ediţie. Dar nu am autograful lui Bujoreanu. Aş fi vrut să fie la colecţie, doar e primul roman de suspans din România.

Articol apărut în Adevărul.ro, 15 ianuarie 2013.
Citeste mai mult: adev.ro/mgo472